project
project
project
project
project
project
Pinocchio Children’s Library
  • Architects:
    Pavlo Zabotin, Viktor Kopeikin, Andrian Sokolovsky

In any fairy tale or narrative, places and characters intersect to form "plot collisions" - fundamental moments or events. As a linear sequence, these events constitutes a narrative - or storytelling. As the focus of the narrative characters disappear and reappear again. However, it can be imagined that the characters live their lives beyond the succession of told events. This conception of literary composition allows us to expand the boundaries of the plot, of "the end" and we can supplement the story by imagining our own course of events somewhere in space between these fixed "plot collisions". This space between spaces can be called a "space of double fiction" where one can create an infinite number of additional stories Embracing this concept, the proposal "Space of Double Fiction" is represented in the form of a structure (the plot) that can be rearranged in an innumerable assortment of new interpretations. Composed of a universal unit (densely clustered around the area at a distance of 1-5 meters), each unit has a groove and an orifice to mount additional devices and elements. All of these units are connected below the surface and have a connection to the Internet and electricity. Such a system is a "testing ground" for artists to create large-scale performances and installations, every time transforming the space into something not yet seen. In this instance, an installation is created by the use of a thin plastic pole with a semi-transparent gel ball of varied diameter. All together they form a "carpet covering the entire site in the likeness of dreamy clouds. On an other occasion the site can transform once again and can be a ray of light spouting from every unit, creating a fantastic show, visible far beyond the outskirts of the city. Amid the dense structure of this "Space of Double Fiction" there are six floating islands which represent faxed "plot collisions". Here visitors are met with: an exhibition area, media space, auditorium, parking area and workshop areas. These facilities do not require full day lighting therefore they are placed underground and partially illuminated by the skylight. The entrances to these spaces are marked by a pavilion-sculpture embodying the idea of a portal to another world - a fairy kingdom. Within the territory of the competition site, there is an existing building of a former paper factory, its erection dated back to the XIX century. During the course of its history the building has undergone various changes and mutations, these were removed in order to underline its similarity to a medieval basilica. Its aimost sacral interior space plays the role of a spectacular image and will accommodate an open reading room. A new simple construction in the form of a flat volume will suround the "basiica" and comprise a library, visitor facilities, storage and delivery areas.

© e+A Studio 2017